Cura psihanalitica se ghideaza dupa reguli tehnice si etice care decurg din teoria functionarii aparatului psihic, teoria dezvoltarii afective si intelectuale, teoria psihogenezei tulburarilor psihice si teoria traumei.
Respectarea acestor reguli tehnice si etice reprezinta un aspect esential si una dintre conditiile reusitei curei psihanalitice.
Intalnirile preliminare constau in evaluarea diagnostica si structurala. Aceste intalniri preliminare pot avea si un efect terapeutic derivat din ascultarea simultan empatica si trebuie sa se soldeze cu cea mai buna indicatie terapeutica. Formularea indicatiei de terapie are loc dupa incheierea perioadei de evaluare preliminara.
Contractul terapeutic contine urmatoarele reguli si exigente:
- Durata sedintei este de 45 de minute, fara a putea fi prelungita in caz de intarziere;
- Frecventa variaza de la una la cinci sedinte pe saptamana, fata in fata sau intins pe divan.
- Plata sedintelor si modalitatile de plata sunt agreate de la inceput, iar modificarile ulterioare – marire sau micsorare de tarif sunt in raport cu considerente ce tin de realitatea economica, realitatea externa si/sau interna a pacientului.
- Toate sedintele sunt obligatoriu platite, indiferent de natura motivelor care determina absentele pacientului. Aceasta regula asigura exigenta de continuitate terapeutica, de spatiu, de timp si de relatie terapeutica;
- Teoria functionarii aparatului psihic si exigentele tehnice care decurg din aceasta impun analiza motivelor constiente si inconstiente si ale beneficiilor (primare, secundare sau/si simptomatice) ale absentelor de la sedinte.
- In masura posibilului si pentru respectarea cadrului este indicat ca vacantele terapeutului si ale pacientului sa coincida.
- Confidentialitatea continutului sedintelor este asigurata prin codul etic al psihanalistului si prin contractual implicit sau explicit cu pacientul.
- Nimic din continutul sedintelor, simptome sau problematica nu poate fi comunicat fara acordul pacientului.
- Comunicarea stiintifica a cazurilor trebuie sa tina cont de doua reguli de baza: acordul pacientului si mascarea identitatii acestuia in asa fel incat doar el sa se poata recunoste in textul stiintific prezentat;
- Deciziile importante din viata pacientului (ex: casatorie, tranzactii importante, divort, etc) se discuta in prealabil in cadrul sedintelor. Anumite decizii pot fi simptomatice sau decurgand din aspect ale functionarii pacientului in viata sa sau in cadrul procesului terapeutic. Din acest motiv este absolut necesara discutarea si analiza lor in sedinta, inaintea trecerii la act.
- Intreruperea sau sfarstiul terapiei se fac doar de comun acord, analizand motivele si starea de fapt actuala a pacientului.
Se recomanda restrangerea la minimum a relatiilor personale intre pacient si terapeut in afara relatiei terapeutice.