Testul traumelor din copilarie

ACE (Adverse Childhood Experiences)* este un test simplu care va poate indica in ce masura experientele din copilarie va fac vulnerabil la comportamente de risc, dependente si chiar boli fizice sau accidente.

Acesta inventariaza traume de abuz fizic, emotional, sexual, neglijenta si dificultati familiale.

La fiecare dintre intrebarile de mai jos raspundeti cu DA sau NU.

Inainte de 18 ani:

  1. Un parinte sau alt adult din casa des sau foarte des va injura, insulta, umilea? Sau se comporta cu dumneavoastra in asa fel incat va temeati ca veti fi ranit fizic?
  2. Un parinte sau alt adult din casa des sau foarte des va palmuia, zgaltaia, apuca, sau arunca obiecte catre dumneavoastra?
  3. Un adult sau o persoana cu cel putin cinci ani mai in varsta decat dumneavoastra v-a atins sau v-a facut sa il atingeti intr-o maniera sexuala sau a incercat sa intretina vreun fel de raport sexual cu dumneavoastra?
  4. Ati simtit des sau foarte des ca nimeni din familie nu va iubeste, sau nu considera ca sunteti important sau special? Sau membrii familiei nu aveau grija unii de altii, nu erau apropiati si nu se sustineau?
  5. Ati simtit des sau foarte des ca nu aveti suficienta mancare, haine curate, sau nu are cine sa va protejeze? Sau parintii dumneavostra erau prea beti/drogati incat nu puteau avea grija de dumneavoastra, nu va puteau duce la medic la nevoie?
  6. Ati pierdut un parinte biologic prin divort, abandon, deces sau alt motiv?
  7. Mama dumneavoastra era des sau foarte des palmuita, apucata, impinsa sau se aruncau obiecte catre ea, sau lovita in mod repetat sau amenintata cu un cutit sau alta arma?
  8. Ati locuit cu cineva care suferea de alcoolism sau dependenta de substante?
  9. A fost vreun membru al familiei deprimat sau bolnav psihic sau a incercat sa se sinucida?
  10. Un membru al familiei sau adult din casa a fost la inchisoare?

 

Cu cat scorul este mai mare cu atat sunteti mai expus la efectele pe termen lung ale traumei cumulate. Aceasta nu inseamna ca obligatoriu toti cei cu scor mare se vor imbolnavi sau vor deveni disfunctionali. Acest test nu ia in considerare fondul genetic, rezilienta si potentialele experiente pozitive care pot contrabalansa experienta negativa.

*Traducere si adaptare proprie.