Este psihoterapia online eficienta?

Evolutia tehnologica a schimbat toate profesiile umane. In urma cu 100 de ani, pacientii lui Freud veneau special si se stabileau la Vienna cate sase luni pentru a urma o cura psihanalitica. In acele vremuri insa tratamentul era accesibil numai persoanelor foarte bogate.

Pe masura ce psihoterapia s-a popularizat, din ce in ce mai multi oameni au acces la acest serviciu, insa tot intr-o masura foarte mica in raport cu nevoile reale. Despre costurile psihoterapiei, dar si de ce este o investitie foarte buna, vedeti acest articol.

Pe masura ce tehnologia avanseaza avem acces la produse si servicii la distanta. Psihoterapia nu face exceptie. Imi propun sa examinez avantajele si dezavantajele psihoterapiei online.

Avantajul principal al terapiei online este accesibilitatea! Pacientii cu care lucrez la distanta fie nu au posibilitatea fizica de a se deplasa la un cabinet (locuiesc in zone izolate), fie nu isi permit serviciile terapeutilor din zona lor, fie nu cunosc limba sau cultura tarii in care se afla sau sufera de agorafobie sau alte simptome care ii impiedica sa se deplaseze la cabinet. Acesti pacienti, in absenta tehnologiei, nu ar avea niciodata sansa de a face psihoterapie!

Dezvantajul este faptul ca se pierde din “intensitatea” relatiei. Comunicarea non verbala este oarecum limitata la ecranul calculatorului sau telefonului, pot interveni probleme tehnice sau intreruperi care distorsioaneaza procesul. Parerea mea este ca pacientii copii nu sunt potriviti pentru psihoterapie online, din motivul ca acestia se exprima intr-o masura mult mai mare non-verbal (jocuri, desene, pozitia corpului, etc).

Cred ca o psihoterapie fata in fata este de preferat uneia la distanta, si de aceea imi incurajez pacientii sa vina la cabinet daca si ori de cate ori au posibilitatea fizica sa faca asta (cand vin in vizita in tara), insa o terapie online este  de preferat de infinit mai multe ori decat nici o terapie.

Tehnica si regulile raman valabile indiferent de modalitatea de desfasurare a sedintelor, cu usoare adaptari la situatiile concrete generate de distanta.

Asadar, daca nu aveti posibilitatea de a face o terapie fata in fata, nu ezitati sa apelati la psihoterapia online. Puteti sa obtineti aceleasi beneficii!